štrůdl-lepší než od maminky
Tažený štrůdl
Těsto:
350 g hladké mouky
špetka soli
1/8 l vlažné vody i víc, je-li potřeba (záleží na mouce)
1 vejce
30 g sádla, nebo jemného rostlinného oleje
1/2 lžičky octa
Nádivka:
Smíchat hrozinky s rumem a nechat je 1/2 hodiny stát. V míse smíchat na měsíčky nakrájená jablka s citronovou šťávou, skořicí smíchanou s cukrem, ořechy, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a namočenými hrozinkami.
Příprava:
Na vál prosijeme hladkou mouku se solí. V hrnečku smícháme vlahou vodu s rozpuštěným tukem a rozkvedláme celé vejce. Do mouky uděláme důlek a pomalu do něj lijeme obsah hrnku. Zároveň pomocí velkého nože mícháme mouku dohromady s obsahem hrnku. Když je obsah smíchán, odložíme nůž a začneme těsto zpracovávat rukama tak dlouho, až vznikne měkké, lesklé a tažné těsto, které se nechytá rukou ani válu a dělají se na něm bubliny.
Abychom mohli těsto dobře vytáhnout, musíme jej velice dobře zpracovat. Dělání taženého štrůdlu je rituál. Vehementně s ním boucháme o vál asi až 100x a nebo přehazujeme z ruky do ruky – těsto se musí natahovat.
Těstový bochánek potřeme olejem a přiklopíme ho nahřátým kastrolkem. Necháme ho odpočívat 30-60min.
Na stůl položíme ubrus, trochu jej pomoučíme a položíme na něj celý bochánek, nebo jeho půlku. Nejdříve těsto vyválíme pomocí válečku a potom si sundáme případné prstýnky a začneme těsto od středu vytahovat (je dobré, když někdo od tohoto bodu pomáhá). Nakonec pomocí kuchyňských nůžek ostříháme dokola silnější okraj.
Předehřejeme troubu na 200°C. Plech s nízkým okrajem vyložíme pečícím papírem, který hodně pomastíme máslem.
Vytažené těsto štědře pomastíme máslem po celém povrchu (nejlépe pomocí jemného štětce, který těsto nepotrhá), posypeme ho na másle opraženou a vychladlou strouhankou a na ni rozdělíme nádivku tak, aby pokrývala 2/3 povrchu těsta, (poslední 1/3 je na zakrytí případných děr v těstě). Část stran na obou koncích necháme bez nádivky.
Pomocí nadzdvihování ubrusu zavinujeme štrůdl a 1/3 před koncem založíme jeho strany dovnitř, aby nádivka byla uzavřená. Pomocí ubrusu přeneseme štrůdl na připravený plech a ohneme ho do tvaru podkovy. Případné volné konce založíme dospodu. Štrůdl bohatě potřeme máslem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 min.
Po upečení necháme štrůdl alespoň 30min. zchladnout. Potom ho nakrájíme pomocí ozubeného nože na široké pruhy, pocukrujeme a podáváme ho teplý, nebo při pokojové teplotě. Štrůdl je nejlepší ten stejný den. Potřebujeme-li ho nahřát, tak jej vložíme do předem předehřáté trouby na 180°C asi po 10min